OPGEBLAZEN BUIK?
Waarschijnlijk hebben we er allemaal wel eens last van. Een opgeblazen buik. In eerste instantie ga je waarschijnlijk denken aan je eetpatroon en dat is goed. Een "ongezond" eetpatroon (waarschijnlijk niet eens bewust) kan namelijk een oorzaak zijn. Maar het kan ook een andere oorzaak hebben.

Een opgeblazen buik is onaangenaam. Lucht in je buik zorgt niet alleen voor een dikke, opgezette buik, maar het kan ook pijn doen.
Belangrijk voor als je het weet: Vermijd voedingsmiddelen die voor jou winderigheid veroorzaken. Voedingsvezels zijn super gezond: het Voedingscentrum raadt aan om 30 tot 40 gram vezels per dag te eten. In de praktijk kom ik dagelijks een te kleine inname tegen. (gemiddeld 10 gram 🙈)
Volkorenproducten, verse groenten en vers fruit verhogen je vezelinname per dag. Het helpt om ziekten als obesitas, hoge bloeddruk en diabetes te voorkomen.

Jammer genoeg is het toch nog voor een hoop mensen met gevoelige darmen niet zo makkelijk. Vezels zwellen namelijk op in je darmen en als jouw darm bacteriën het druk hebben met de voeding, kunnen ze het niet meer makkelijk de vezels afbreken.
Dat zorgt voor veel darm gassen en resulteert in een opgeblazen buik.
Tip: Probiotioca aanvulling kan je darmflora extra helpen verbeteren.
Ook Aloe Vera siroop is een heel fijn product voor je spijsverteringssysteem.
Tip: als je darmen moeite hebben met voedingsvezels, probeer dan eens gekookte of gepureerde groenten en fruit. Dit wordt nl makkelijker verwerkt. Probeer eens een voedingsshake met wat fruit en maak er een smoothie van. (Laat de muesli weg)
Belangrijk: iedereen reageert anders op bepaalde voedingsmiddelen. Voor sommigen veroorzaken melkproducten of peulvruchten lucht in je maag, terwijl anderen kikkererwten en kwark zonder problemen kunnen verteren. Ga een beetje experimenteren met verschillende voedingsmiddelen en kijk wat voor jou werkt en wat je het beste kunt verdragen.

STRESS Oorzaak: Ja, we weten het allemaal, de grote boosdoener voor veel kwaaltjes en klachten. Er wordt steeds vaker verband gelegd met ons darmstelsel en stress. Stress vertraagt je darmwerking.
KANTOORBAAN Oorzaak: Sta eens stil bij je dagelijkse werkzaamheden. Als je de hele dag achter je buro zit heeft dat een grote impact op je maag en darm stelsel. Ook eventjes tussendoor een boterham of een snack achter je PC geeft enorm veel nadelen.
Zorg voor voldoende pauzes en maak een ommetje. Voedingsmiddelen die een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken en een eventueel alternatief.
Groenten; Broccoli, bloemkool, rode kool, spruitjes, witte kool, koolrabi, savooiekool, aubergine, paprika, uien, lente-ui, prei, knoflook, artisjokken,
Minder opgeblazen gevoel: Courgette, venkel, wortel, pastinaak, sellerie, pompoen, spinazie, gepureerde groenten
Fruit; Onrijp fruit, bananen, pruimen, peren, kersen, druiven, gedroogd fruit, kiwi’s, sinaasappel Minder opgeblazen gevoel: Gekookt fruit, vruchtenmoes, appel, jam, honing
Peulvruchten; Bonen, kikkererwten, linzen, erwten,
Minder opgeblazen gevoel:Aardappel, pasta
Zuivelproducten; Volle melk, yoghurt, slagroom, gefermenteerde kaas, camembert, gorgonzola, Minder opgeblazen gevoel: Magere melk, magere yoghurt, plantaardige yoghurt
GranenVers brood, volkorenbrood, volkorenrijst, bakwaren met gist
Minder opgeblazen gevoel: Oud brood, griesmeel, rijstnoedels, taart zonder gist.
Dranken Koolzuurhoudende dranken, bier, prosecco, koffie, vruchtensap, zwarte thee Minder opgeblazen gevoel: Water zonder koolzuur, kruidenthee (bijv. venkel, anijs, karwij)
Tip: wil jij je dagelijkse dingen met verse bessen en banaan of die lekkere curry met kool niet altijd opgeven? Voeg dan wat kruiden toe die een opgeblazen buik kunnen helpen voorkomen. Dit zijn bijvoorbeeld gember, anijs, koriander en komijn. Ook zout kun je wat verminderen omdat dit weer vocht vasthoudt en dat je een opgeblazen gevoel kan geven.

Eet minder, vaker en langzamer
Hoe groter en moeilijker verteerbare maaltijden zoals biefstuk of een flinke portie pasta geven een grotere kans op een opgeblazen gevoel. Et daarom liever 5 a 6 kleien porties over de dag.
Minder opgeblazen gevoel door veel te drinken Voldoende drinken is altijd een goed idee, of je nu last hebt van een opgeblazen gevoel of in topvorm bent. Je lichaam heeft altijd voldoende vocht nodig. Het helpt je spijsverteringskanaal om voeding af te breken. Zo kun je je darmen ontlasten en een opgeblazen gevoel voorkomen.
Sporten: Als je als sporter een eiwitrijk dieet volgt, is voldoende drinken ook om een andere reden belangrijk: om ervoor te zorgen dat overtollige eiwitten op betrouwbare wijze door je nieren worden uitgescheiden, hebben je nieren veel vocht nodig. Zorg dat je minstens twee liter water per dag drinkt. Wij adviseren 1 liter per 30 kg lichaamsgewicht gewicht. Gezonde alternatieven voor water zijn verse kruidenthee, bijvoorbeeld venkelthee of gemberthee. Als je snel last hebt van je maag en darmen, is het beter om koolzuurhoudende dranken, koffie en zwarte thee te vermijden. Deze dranken belasten je maag. Tip: het beste kun je voor en na de maaltijd iets drinken, maar niet tijdens de maaltijd. Als je slikt, is de kans groot dat je weer extra lucht binnenkrijgt, waardoor er druk in je buik kan ontstaan.
Beweging voorkomt lucht in je buik Best logisch eigenlijk: als je zelf niet in beweging komt, is het voor je spijsverteringskanaal ook moeilijk om in beweging te komen. Een gebrek aan lichaamsbeweging kan verstopping en een opgeblazen gevoel veroorzaken. En als je spijsvertering wordt vertraagd, blijven schadelijke stoffen langer in je lichaam.
Regelmatige lichaamsbeweging helpt dit tegen te gaan: activiteiten zoals yoga, krachttraining, wandelen en fietsen stimuleren op natuurlijke wijze je stofwisseling en de doorbloeding van je darmen. Je lichaam is beter in staat om het voedsel dat je eet af te breken en je hebt minder kans om een opgeblazen buik te krijgen.
Meer weten / hulp nodig?
Heel veel Succes,
Met gezonde groet
Marion24fit